Tuesday, January 17, 2012

Mısır'daki kriz benzin ve tüp gazı vurdu

Aylardır piyasaya az sürülmesinden dolayı karaborsaya düşen 80 oktanlık benzinden sonra bu kez de yüksek oktanlı benzinlerde sıkıntı yaşanıyor.

İki gündür yaşanan uzun kuyruklar, normal trafik akışını da etkiliyor. Özellikle şehir merkezinde trafik alt üst olurken, halk devletin sübvansiyonları kaldırmasından endişe ediyor.

Sürücüler ise benzin istasyonlarının önünde saatlerce beklemekten şikayetçi. Bir sürücü benzin sıkıntısında yakınırken, “Mısır medyası ülkede benzin sıkıntısı yok diyor. Ancak 3-4 gündür istasyonlar önünde uzun kuyruklar oluşuyor ve saatlerce sıra bekliyoruz. “ dedi.

Petrol üreticisi olmasına rağmen, benzini dışarıdan alan Mısır'da benzinin litre fiyatı dünya standartlarının çok altında bulunuyor.

Mısır'da en yaygın şekilde kullanılan 92 oktanlık benzinin litre fiyatı 0,6 TL civarında bulunuyor.

Uzmanlar hala iç üretimini karşılayabilen Mısır'ın çok yakın zamanda petrol ithal eden ülkeler arasına katılacağının altını çiziyor. Aynı şekilde doğal gaz ihracatçısı da olan Mısır'da, son zamanlarda evlerde kullanılan likit gazda da büyük sıkıntı yaşanıyor.

12 kilogramlık ev tüpünün fiyatı devlet tarafından yaklaşık 1 TL'ye piyasaya sürülürken, karaborsada fiyatlar 10 katına kadar çıkabiliyor.

Her ne kadar geçici hükümet başta benzin ve doğal gaz olmak üzere sübvanse ettiği kalemlerin fiyatlarını artırmayacağını belirtse de 3 milyar dolarlık borç için IMF ile masaya oturan Mısır'a, sübvansiyonları kaldırması için baskı gelebileceği ifade ediliyor.

Mısır bütçesinin yaklaşık üçte biri petrol, doğalgaz, elektrik, su, un, pirinç, et gibi temel gıda ve ihtiyaç maddelerinin sübvansiyonlarında kullanılıyor.

Ancak geçtiğimiz ay geçici hükümetin başbakanı Kemal Genzuri, bütçenin bu yıl 30 milyar dolar açık vereceğini belirtmiş, bu da faturanın fakir halka kesileceği endişelerine sebep olmuştu.

Mısır'da halkın üçte ikisi fakirlik sınırının altında yaşıyor ve devrimden sonra bu oranın daha da artmış olabileceği tahmin ediliyor.

Resmi olarak yüzde 10'lar civarında bulunan işsizlik rakamları da hızla artarken, yıllardır kontrol altında tutulan para birimi Cüneyh'in de yabancı para birimleri karşısında çok hızlı bir değer yitirmesi ve enflasyonu tırmandırmasından endişe ediliyor. Resmi olarak enflasyon rakamları yüzde 9,6 civarında seyrediyor.

CİHAN

Haber Kaynağı : Haber7.com




yakamoz03

No comments: